وضعیت شیعه امید آفرین و آینده ساز است|تندروی برخلاف گفتمان امام و رهبری است
به گزارش خبرگزاری رسا، آیت الله اعرافی در ادامه سفر به هند با حضور در جلسه شورای سیاست گذاری ائمه جمعه هند با نمایندگان و رابطان ائمه جمعه هند در محل نمایندگی ولی فقیه در این کشور دیدار کرد.
وی برگزاری این جلسه در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را بسیار مغتنم دانست و تشکیل جلسه در کشوری مهم در جمع فاخر ائمه جمعه و با موضوع نماز جمعه به عنوان یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی را به فال نیک گرفت.
مدیر حوزه های علمیه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک و چهلمین روز شهادت سردار سلیمانی را تسلیت گفت و از برگزاری حدود هزار مراسم تجلیل از مقام سردار سلیماین تشکر کرد و سلام و تحیت مقام معظم رهبری و اهتمام ایشان به شیعیان و علما و حوزههای علمیه هند را ابلاغ و یادآوری کرد و در ادامه در اولین محور سخنان خود با اشاره به وضعیت شیعیان در جهان معاصر گفت: در پرتو انقلاب اسلامی، دین حیات مجددی در جهان پیدا کرد و اسلام نیز رونق جدیدی یافت و مکتب اهل بیت علیهم السلام هم نشاط و حیات و گسترش و رونق مشهودی پیدا کرد.
وی با اشاره به جریان های جاهلانه مدعی دفاع از ولایت بیان کرد: مدعیان ترویج تشیّع با تندروی، مسیر حرکت و پیشرفت تشیع را مسدود می کنند و بر خلاف گفتمان امام و رهبری است که همواره در خدمت معارف دین قرار دارد.
آیت الله اعرافی در ادامه خاطرنشان کرد: تشیع بومی حداقل در صد کشور پایه ریزی شده که برای اولین بار در طول تاریخ این اتفاق رقم خورده است بدون اینکه هیچ گونه تحمیل و اجباری در کار باشد و با وجود اینکه شیعه سازی کمّی در سیاست های ما نبوده است، اما همیشه سیاست ما بوده که معارف اهل بیت را در همه کشورها عرضه کنیم و مردم را با تعالیم اسلام ناب مواجه کنیم.
وی ضمن بیان توفیقات انقلاب اسلامی در تربیت طلاب و فضلا در همه کشورها و پایه گذاری مراکز و مؤسسات علمی فرهنگی متعدد و تولید محتوای متنوع علمی و معرفتی به زبان های متعدد اشاره کرد که پیروان مکتب اهل بیت در بسیاری از کشورها به قدرت سیاسی و عزت مشهودی دست یافتند.
مدیر حوزه های علمیه ضمن تجلیل از حزب الله شیعه بیان کرد حزب الله امروز اسرائیل را در خانه خود محصور ساخته و رعب و وحشت را در دل دشمنان اسلام افکنده است.
وی شیعه را پرچمدار حمایت از فلسطین معرفی کرد و مقام معظم رهبری را به عنوان سرسلسله مبارزه با اسرائیل معرفی کرد که حتی برای لحظه ای نترسید و مایه افتخار دنیای اسلام است.
آیت الله اعرافی افزود: شیعه در جهان اسلام از نقش برجسته فکری و معرفتی و اقتصادی و فرهنگی و سیاسی برخوردار است و شبکه پیروان اهل بیت شبکه ای قدرتمند و مؤثر و تعیین کننده است و از این رو وضعیت شیعه وضعیتی امید آفرین و آینده ساز است.
آسیب ها و چالش های پیش روی شیعه
وی در بخش دوم سخنان خود به آسیب ها و چالش های پیش روی شیعه پرداخت و اولین آسیب را آسیب معرفتی و فکری دانست و پس از آن به ضعف در اقتدار علمی و ضعف اقتصادی را از دیگر آسیب های شیعه برشمرد که نیازمند جبران است.
وی در ادامه به برخی چالش های دیگر پیش روی شیعه همچون وجود دشمنان قدرتمند، فعالیت رقبای فراوان اشاره کرد و افزود: این چالش ها نیازمند دشمن شناسی و رقیب شناسی و اتخاذ تدابیر لازم است.
وی آسیب دیگر شیعه را وجود برخی افراطها و تفریطها دانست که بعضی ها از سویی انقلابی نیستند و بعضی دیگر تندروی و ضعف در عقلانیت دارند. وی همچنین وجود انحرافها و خرافهها و تندرویها و خطر نفوذ را از عوامل هشدار دهنده دانست.
ضرورتها و اولویتهای امام و نماز جمعه
مدیر حوزههای علمیه در بخش سوم سخنان خود به برخی ضرورتها و اولویتها برای ائمه جمعه و نهاد نماز جمعه پرداخت و بر شناخت اهمیت نماز جمعه تاکید کرد و یادآور شد ائمه جمعه باید قدر این عبادت چند بعدی را بدانند؛ چراکه این عبادت از ابعاد اجتماعی سیاسی برخوردار است که به شکل هفتگی برگزار می شود و از سوی دیگر ابعاد معرفتی و شناختی و علمی و معنوی و تربیتی و روحانی دارد و در کنار آن بعد اجتماعی و همدلی و وحدت آفرینی در نماز جمعه وجود دارد و بعد سیاسی نیز به شکل برجسته ای در نماز جمعه تعبیه شده است.
وی در ادامه گفت: بُعد دیگر نماز جمعه بعد عاطفی و بعد دفاعی است و در کنار همه اینها بعد اقتصادی و تکافل و همبستگی اجتماعی آن است که همه این ابعاد بر محوریت بعد عبادی و اتصال به خداوند قرار دارد.
آیت الله اعرافی داشتن رویکرد جامع به نماز جمعه را امری ضروری دانست و تاکید کرد: همیشه باید نیازسنجی و افکار سنجی شود و شناخت نیازها در محور فعالیت ها قرار گیرد و از سوی دیگر باید از سخنرانی های انتزاعی و دور از واقعیت ونیازها پرهیز شود و امام جمعه علاوه بر اینها باید به آرمانها و بیان حقایق راهبردی جامعه اهتمام ورزد و از سوی دیگر به تنوع طیف ها و مخاطبان توجه داشته باشد و جذب حداکثری نماز جمعه را مخدوش نسازد.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه در ادامه ضمن تاکید بر تغذیه فکری و معرفتی امامان جمعه بیان کرد: مخاطبان نباید تلقی سخنرانی های کلیشه ای داشته باشند و از سویی باید انسجام و شبکه جبهه مشترک را حفظ کرد که همانند بنیان مرصوص پشتوانه مدیریت فرهنگی جامعه است و از سوی دیگر باید استقلال و هویت هر خطبه نیز محفوظ بماند.
وی در ادامه بهره گیری ائمه جمعه از قرآن و تفاسیر و استفاده از مجامع حدیثی و آشنایی با منابع حدیثی به ویژه بحارالانوار و سفینة البحار را ضروری دانست و در کنار آن آشنایی با کتاب های جدید حدیثی مانند میزان الحکمة را نیز ضروری دانست و ضمن اشاره به اهمیت منابع اخلاقی، مراجعه به کتاب هایی همچون محجة البیضاء را به شکل خاص توصیه کرد./998/ج